Schaken - 28 feb. 2024 (groepen 7&8)

Waar Denksportcentrum, Cesar Franckstraat
Wanneer Woensdag 28 februari 2024
Wie Groepen 7 & 8, alle basisscholen (lagere groepen zijn zeer welkom!)

Tijd

14.30u - ±18.00u (hele toernooi op 1 middag)
Begeleiding Eigen begeleiding (18+) van de groep

Bijlages

Uitleg toernooidag 2023
  Schoolschaakreglement 2023


____________________________________________________________________________

Het schoolschaaktoernooi 2024 wordt opnieuw georganiseerd door Hengelo Sport in samenwerking met JSV Minerva. Zij zijn gediplomeerde arbiters en/of trainers die bedreven en gedreven zijn om een fairplay toernooi neer te zetten zonder afbreuk te doen aan de geldende schaakregels. Het toernooi zal volgens het Zwitsers systeem worden gespeeld.


Wie mogen/kunnen meedoen en in welk team
Alle kinderen die basisonderwijs volgen en de schaakregels een beetje kennen, mogen en kunnen deelnemen aan het toernooi. Het maakt niet uit in welke groep het kind zit. Denk niet te snel dat de kinderen te jong/onervaren zijn. Aan het bord spelen ze namelijk allemaal individueel en op eigen speelsterkte.
Het Hengelose toernooi gaat uit van teams ‘groep 7’ en ‘groep 8’. In teams 7 mogen alle kinderen behalve die uit groep 8 zitten; in teams 8 mogen zonder uitzondering alle kinderen worden opgesteld.
Na het spelen van de 7 rondes, kijken we welke 4 spelers van dezelfde school de meeste punten heeft behaald. Deze vormen voor ons een team van 4 spelers.


De reglementen
Er wordt gespeeld volgens de nieuwste Nederlands geschreven FIDE-reglementen.


Schaakklok

Tijdens het toernooi zal zoveel mogelijk met schaakklokken worden gespeeld. Niet alle kinderen kennen een schaakklok en/of weten hoe zij hier mee om moeten gaan. Wij stellen alle kinderen die dat willen in de gelegenheid om te oefenen met een schaakklok. Vanaf 13.30 uur is daarvoor de zaal open en zal er iemand aanwezig zijn om (klok)vragen te beantwoorden.


De kampioenen

Tijdens het toernooi spelen alle groepen door elkaar. Er wordt bij het indelen niet gekeken of het gaat om een ‘groep 7’ of een ‘groep 8’ team. In de eindranglijst (algemeen klassement) zal het hoogst geëindigde team 8 en het hoogst geëindigde team 7 de kampioen van die groep zijn. Het een na hoogst geëindigde team van elke groep zal dan logischerwijs de nummer 2 zijn en het volgende team de nummer 3. De nummers 1 t/m 3 (en/of de eerste 3 unieke scholen) uit het algemeen klassement hebben een plaats veroverd voor deelname aan het SBO (regionaal) schoolschaaktoernooi dat in maart in de OSG Hengelo wordt gehouden. Alle overige scholen kunnen bij de SBO-toernooileiding een aanvraag voor een vrijplaats indienen.


Deel dit bericht!