Schaken - 28 feb. 2024 (groepen 3 t/m 8)

Waar Denksportcentrum, Cesar Franckstraat
Wanneer Woensdag 28 februari 2024
Wie Groepen 3 t/m 8, alle basisscholen

Tijd

14.15u - ±17.30u (hele toernooi op 1 middag)
Begeleiding Eigen begeleiding (18+) van de groep

Bijlages


Uitleg toernooidag 2024
Reglement schoolschaaktoernooi 2024
____________________________________________________________________________

Het schoolschaaktoernooi 2024 wordt opnieuw georganiseerd door Hengelo Sport in samenwerking met JSV Minerva. Zij zijn gediplomeerde arbiters en/of trainers die bedreven en gedreven zijn om een fairplay toernooi neer te zetten zonder afbreuk te doen aan de geldende schaakregels. Het toernooi zal volgens het Zwitsers systeem worden gespeeld.


Wie mogen/kunnen meedoen en in welk team

Alle kinderen die basisonderwijs volgen en de schaakregels een beetje kennen, mogen en kunnen deelnemen aan het toernooi. Het maakt niet uit in welke groep het kind zit. Denk niet te snel dat de kinderen te jong/onervaren zijn. Het maakt evenmin uit hoeveel kinderen een school afvaardigt naar het toernooi. Ook één kind telt mee!

Wel is het noodzakelijk om bij aanmelding door te geven in welke groep een kind daadwerkelijk zit zodat wij op een goede manier alle eventuele eervolle vermeldingen en kampioenen kunnen vaststellen.

De reglementen
Er wordt gespeeld volgens de nieuwste Nederlands geschreven FIDE-reglementen.


Schaakklok
Tijdens het toernooi zal zoveel mogelijk met schaakklokken worden gespeeld. Niet alle kinderen kennen een schaakklok en/of weten hoe zij hier mee om moeten gaan.
Wij stellen alle kinderen die dat willen in de gelegenheid om te oefenen met een schaakklok. Vanaf 14.15 uur is daarvoor de zaal open en zal er iemand aanwezig zijn om (klok)vragen te beantwoorden.


De kampioenen

Uit de eindrangschikking worden de hoogst geëindigde 4 spelers van dezelfde school als een “4tal” van die school gezien. Van hen worden de bordpunten bij elkaar opgeteld en dat is het aantal punten dat voor hun school meetelt in de eindrangschikking.

Een school kan ook maar 1, 2 of 3 spelers bestaan. Van hen worden dan ook de bordpunten opgeteld tot schoolresultaat. Zo kan eenvoudig een scholenranglijst worden gemaakt. De school met de meeste punten is kampioen.
Zijn er 2 teams met eenzelfde aantal teampunten? Ook daar zijn oplossingen voor die terug te vinden zijn in de reglementen.

De nummers 1 t/m 3 (of de eerste 3 unieke scholen) van het eindklassement hebben een plaats veroverd voor deelname aan het SBO (regio) schoolschaaktoernooi dat in maart wordt gehouden. Alle overige scholen kunnen bij de SBO toernooileiding een aanvraag voor een vrijplaats indienen.

Deel dit bericht!